Päiväretki San Franciscosta Santa Cruziin – Kalifornian ikoninen Highway 1

Santa Cruzin rantakaupunki sijaitsee hieman yli 100 km päässä San Franciscosta etelään. Kaupunki on erittäin suosittu lomakohde ja surffauskohde San Franciscossa asuville ja monet tuntevatkin kaupungin lempinimellä “Surf City”.

Matka Santa Cruziin taittuu mukavasti Kalifornian ikonista Highway 1 pitkin. Myös Pacific Coast Highwaynä tunnettu merenrantatie on kieltämättä yksi maailman tunnetuimmista rantareiteistä, eikä suotta, merelliset maisemat ja nähtävyydet matkan varrella ovat todellakin näkemisen arvoisia.

Automatka San Franciscosta Santa Cruziin vie noin muutaman tunnin, mutta matkalle on hyvä varata hieman enemmän aikaa nähtävyyksiä varten. Meillä ajomatkaan meni runsaat kolme tuntia, mutta pysähdyimmekin seuraavissa paikoissa matkan varrella.

1. Mavericks Beach

Mavericks Beach sijaitsee noin 40km San Franciscosta etelään Half Moon Bayn pohjoispuolella.

Maverick Beach on yksi Kalifornian kuuluisimmista surffirannoista ja tunnettu erityisesti sen jättimäisistä aalloista. Aallot täällä voivat nousta jopa viisimetrisiksi, joten rantaa ei luonnollisesti suositella aloitteleville surffareille.

Paras tapa päästä rannalle on parkkeerata auto Tide Pools parkkipaikalle, mistä pääsee kätevästi kävelemään rannalle polkua pitkin.

Mavericks Beach surffiranta

2. Pigeon Point majakka

Seuraavaksi pysähdyimme Pigeon Point majakalle, mikä sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Half Moon Baysta etelään. Vuonna 1871 rakennettu majakka on USAn länsirannikon korkein ja yksi vanhimmista.

Majakan yhteydessä toimii hostelli, jossa monet reppureissaajat yöpyvät matkalla San Franciscoon tai Los Angelesiin.

Pigeon Point majakka
Pigeon Point majakka

3. Pescaderon kylä

Pescaderon kylä on siitä mielenkiintoinen, että monet Highway 1:lla matkaavat eivät tiedä sen olemassaolosta.

Vanha kalastajakylä sijaitsee muutama mailia rantatieltä sisämaahan ja on mielestäni ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka, vaikka vähän lisäkilometrejä siitä matkaan aiheutuukin.

Kylässä on ihana pienen kalastajakylän tunnelma. Pääkadulta löytyy muutama ravintola kuten Duarte’s Tavern, joka on toiminut kylässä jo vuodesta 1894 ja tarjoaa kattavan listan mereneläviä sekä pubiruokaa.

Pescaderon kylässä voi myös tehdä hyviä löytöjä paikallisista putiikeista. Kylän pääkadulta (ainoa katu) löytyy antiikkiliikkeitä, putiikkeja ja paikallisten käsityöliikkeitä. Kylän ruokakaupassa oli todella laaja valikoima paikallisia herkkuja, viinejä ja juustoja. Päätettiinkin ottaa muutamat juustot mukaan picniciä varten.

Pescaderon kylä Kaliforniassa
Pescaderon kylä Kaliforniassa

4. Santa Cruz Boardwalk

Santa Cruz Boardwalk on luonnollisesti kaupungin ikonisin nähtävyys. Itselle mieleen tuli tyypilliset kalifornialaiset sarjat ja elokuvat kuten vuosia takaperin telkkarissa pyörinyt OC!

Suosittelen ajamaan kaupunkiin W Cliff Drivea pitkin. Tie kulkee aivan rannan tuntumassa ja tarjoaa siten upeat näkymät merelle.

Huvipuistossa parasta on tietysti vuonna 1924 rakennettu Giant Dipper -vuoristorata, mistä valehtelematta minulle tuli ensimmäisenä mieleen Linnanmäen vanha vuoristorata. Jos et halua hankkia ranneketta kaikkiin huvipuiston laitteisiin, voit ostaa kertalipun noin 7 dollarin hintaan.

Päiväretki Santa Cruziin San Franciscosta
Giant Dipper vuoristorata
Santa Cruz huvipuisto
Santa Cruz ranta

5. Auringonlasku Natural Bridges State Beachillä

Santa Cruz on tunnettu sen kauniista auringonlaskuista. Paikallisten vinkin perusteella suuntasimme tälle Natural Bridges State Beachille katselemaan auringonlaskua ennen kuin suuntasimme illaksi takaisin San Franciscoon.

Auringonlasku Santa Cruzissa