Sheikh Zayedin Moskeija Abu Dhabissa – 3 Vinkkiä Vierailulle

Jokainen Dubaihin ja Arabiemiraatteihin matkannut on varmasti nähnyt kuvia Sheikh Zayedin satumaisesta moskeijasta ja sen upeista marmorilattioista ja korkeista minareeteista. Näky on kuin itämaisesta sadusta ja kieltämättä ensimmäisenä mieleen saattaa tulla Disneyn Aladdin tai itämaiset tunnetut tarinat kuten Tuhat ja yksi yötä….

Arabiemiraattien pääkaupungissa Abu Dhabissa sijaitseva Sheikh Zayed Moskeija on yksi maan suosituimmista nähtävyyksistä Dubain kuuluisien nähtävyyksien rinnalla. Monille Dubaissa vieraileville saattaa kuitenkin tulla yllätyksenä, että Abu Dhabi on noin 150km päässä Dubaista joten moskeijassa vierailulle on hyvä varata aikaa kokonainen päivä.

Ehdin Dubaissa asuessani vierailla moskeijassa kaksi kertaa ja molemmilla kerroilla tämä upea rakennus sykähdytti yhtä paljon. Sheikh Zayed moskeija on ehdottomasti yksi hienoimmista nähtävyyksistä Arabiemiraateissa.

Sheikh Zayed Mosque in Abu Dhabi

Pari faktaa Sheikh Zayed Moskeijasta

Sheikh Zayedin moskeijan, toiselta nimeltään myös Grand Mosque of Abu Dhabi, rakennusprojekti aloitettiin vuonna 1996 ja sen rakentaminen vei 11 vuotta. Hintalappu projektille oli huimat 545 miljoonaa dollaria. Rakennusmateriaalit vaihtelevat marmorista, kultaan ja kristalleihin.

Moskeija hämmästyttää etenkin suuruudellaan. Moskeijassa on tilaa jopa 41 000 vierailijalle ja sen pinta-ala on 17 000 neliömetriä.

Sunset at Abu Dhabi Grand Mosque

Moskeija on täynnä kauniita yksityiskohtia. Pysähdy katselemaan näitä seinillä komeilevia kauniita mosaiikkeja ja kaiverruksia.

1. Miten pääsen Dubaista Abu Dhabiin?

Monet Dubaissa lomailevat kysyvät usein, mikä on helpoin tapa vierailla moskeijassa tai Abu Dhabissa yleisesti.

The best time to visit Sheikh Zayed Mosque in Abu Dhabi

Dubaista Abu Dhabiin pääsee periaatteessa kolmella eri tavalla. Bussilla, taksilla tai vuokra-autolla. Moskeijaan tehdään myös paljon järjestettyjä päiväretkiä.

Taksi Dubaista Abu Dhabiin vie noin 1,5h ja maksaa noin 100 dollaria yhteen suuntaan. Taksin ottaminen on epäilemättä helpoin tapa päästä paikalle etenkin jos aika on kortilla.

Bussilla pääset luonnollisesti tuntuvasti edullisemmin. Useimmilla bussiyhtiöillä pääset Abu Dhabiin 10 dollarilla. Bussimatka voi kestää kahdesta kolmeen tuntiin ja on hyvä pitää mielessä, että monet bussit kulkevat Dubain ja Abu Dhabin väliä vain päiväsaikaan joten illemmalla bussia voi olla vaikeampi löytää takaisin.

Kolmas vaihtoehto on vuokrata auto. Tämä on hyvä vaihtoehto varsinkin jos suunnittelet näkeväsi muitakin kohteita Dubain ympäristössä. Vuokra-autoja saa Dubaissa useimmiten edullisimmillaan 25 dollarin päivähintaan. Olen vuokrannut auton muutaman kerran Dubaissa ja molempina kertoina prosessi on sujunut mutkattomasti. Päällimmäisenä vinkkinä ehkä jäänyt mieleen se, että vakuutuksen kanssa ei kannata pihistellä.

Arcades at Sheikh Zayed Mosque

2. Paras aika vierailla moskeijassa

Sheikh Zayedin moskeija on pääsääntöisesti auki klo 9-22 päivittäin. Suosittelen kuitenkin tarkistamaan aukioloajat netistä ennen matkalle lähtöä sillä etenkin perjantaisin, muslimien pyhäpäivänä, aukioloajat saattavat erota normaaleista aukioloajoista.

Monet vierailevat moskeijassa joko heti aamusta tai myöhemmin illalla välttyäkseen keskipäivän pahimmalta kuumuudelta…

Oman kokemuksen perusteella paras aika vierailulle on kuitenkin vähän ennen auringonlaskua. Näin näet moskeijan päivänvalossa, upeassa auringonlaskussa sekä pimeällä, jolloin moskeijan upeat valot syttyvät.

Auringonlasku Sheikh Zayedin moskeijassa
Sheikh Zayed Moskeija illalla
Grand Mosque Abu Dhabi at night

3. Pukeutumissäännöt Sheikh Zayedin Moskeijaan

Dress code at Sheikh Zayed Mosque in Abu Dhabi

Moskeijassa pätee tiukat pukeutumissäännöt. Ensimmäisellä kerralla moskeijassa vieraillessani olin pukeutunut väljiin pitkiin housuihin ja paitaan, mutta en ollut tietoinen siitä, että naisilta vaaditaan sisäänpääsyyn pitkä abaya (musliminaisten nilkkoihin ulottuva pitkä vaate). Abayan saa käyttöön vierailun ajaksi moskeijan sisäänkäynniltä. Miehillä tulisi olla ainakin yli polven ulottuvat housut ja olkapäät peittävä paita.

Ajatuksia Sheikh Zayedin moskeijasta

Grand Mosque Abu Dhabi at night

Mikäli päädyt lomalle tai vierailuille Arabiemiraatteihin, suosittelen lämpimästi vierailemaan Sheikh Zayedin moskeijassa. Upean arkkitehtuurin lisäksi se tarjoaa myös hyvän tilaisuuden oppia jotain uutta maan kulttuurista ja uskonnosta.

Monet Dubaissa lomailevat jättävät moskeijan näkemättä ja ihan ymmärrettävistä syistä – onhan Abu Dhabi kuitenkin melko pitkän ajomatkan päässä ja Dubaissa riittää niin paljon nähtävää itsestään.

Abu Dhabissa on kuitenkin muutakin nähtävää, erityisesti Abu Dhabin Louvre museo, joka avattiin vuonna 2017. Itse en ole museossa vielä päässyt käymään, vaikka vierailu siellä ehdottomasti kiinnostaakin.

Oletko käynyt Sheikh Zayedin moskeijassa? Mitä ajatuksia vierailu herätti?

Entä oletko käynyt Abu Dhabin Louvressa, kuulisin todella mielelläni kokemuksistasi ja mikäli paikka on vierailun arvoinen! 🙂