Lands End Trail: San Franciscon upeimmat maisemat avautuvat täältä

San Francisco tarjoaa mielettömän upeita ulkoilureittejä lähes joka puolella kaupunkia. Yksi niistä on kuitenkin ylitse muiden: Lands End Trail.

Kaupungin länsipuolella sijaitseva Lands End Trail on yksi kaupungin suosituimmista lenkkeilymaastoista, mistä aukeaa upeat näköalat Golden Gate sillalle, avomerelle sekä toisella puolella lahtea sijaitsevan Marine Headlandsin kansallispuistoon.

Mikäli siis olet vierailulla San Franciscossa ja haluat hetken hengähdystauon kaupungin vilinästä, suuntaa Lands End Trailin luontopolulle.

Lands End reitin sijainti kartalla

Lands End Trail pähkinänkuoressa

Pituus: noin 1.5 mailia (2.4km)
Reitin taso: reitti on suurimmaksi osaksi melko tasaista polkua, mutta matkan varrella on muutamia jyrkempiä nousuja ja rappusia.
Kesto: normaali vauhtia kävellen reittiin kuluu noin tunnin verran. Suosittelen kuitenkin varaamaan reitille ainakin muutaman tunnin, sillä matkan varrella on paljon katseltavaa ja kuvattavaa.
Nähtävyydet: Golden Gate silta monesta eri kulmasta, Lands End Labyrintti, Sutro Baths, USS San Francisco Memorial ja tietysti upeita maisemia.

Lands End Trailhead Eagles Point

Lands End polun voi aloittaa kahdesta eri suunnasta

Voit valita kummasta suunnasta haluat aloittaa reitin. Yksi vaihtoehto on aloittaa reitti Lands End Lookout Pointilta, mistä löytyy myös paljon parkkipaikkoja autoileville. Paikalle pääsee myös kätevästi julkisilla. Esimerkiksi bussi 38 ja 38R tulevat kaupungista Lands Endiin asti. Uber ja Lyft toimivat kaupungissa erittäin hyvin ja ovat hyvä vaihtoehto etenkin silloin kun aika on kortilla.

Toinen vaihtoehto on aloittaa reitti luontopolun toisesta päästä Lands End Trail Eagles Pointilta. Henkilökohtaisesti tykkään aloittaa reitin tältä puolelta, jolloin polku päättyy Lands End Lookout Pointille. Eagles Pointin läheisyydessä sijaitsevat myös nämä upeat Lincoln Park Steps portaat, joihin kannattaa käydä tutustumassa.

Lands End Trail luontopolun maasto ja maisemat

Reitti kulkee jyrkänteen reunaa ja tarjoaa siten upeat maisemat merelle koko matkan ajan. Reitin alussa avautuvat upeat näköalat San Franciscon tunnetuimmille rannoille, Baker’s Beachille ja China Beachille. Baker’s Beach on kaupunkilaisten ja turistien suosiossa ja tarjoaa upeat näkymät Golden Gate sillalle. China Beach on pienempi ranta aivan Bakers Beachin tuntumassa.

Rantojen jälkeen reitti nousee ylös ja tarjoaa upeat näkymät Golden Gatelle.

Matkan varrella on paljon varoitusmerkkejä vaarallisista jyrkänteistä ja isoista aalloista. Siitä huolimatta vedessä on näkynyt lähes joka kerta surffareita.

San Franciscon rannikko on kuuluisa voimakkaista merivirroista, sumusta ja kovasta merenkäynnistä. Vesi on myös tavanomaista kylmempää ja kohoaa lämpimimmillään vain noin 15 asteeseen kesäkuukausina ja siksi surffaamaan ei ole asiaa ilman märkäpukua.

Lands End Labyrinth

Noin puolessa välissä reittiä voit kääntyä polulle, joka vie alas Lands End Labyrintille. Labyrintti on kallion tasanteelle rakennettu kiviasetelma, jonka taiteilija Eduardo Aguilera vuonna 2004. Kallion tasanteelta aukeaa parhaimmat näkyvät Golden Gate sillalle ja siksi se sopiikin erinomaisesti esimerkiksi picnic tai eväspaikaksi.

Lands End Labyrinth

Sutro Baths

Lenkkimme päättyi tällä kertaa Sutro Baths raunioille, mitkä sijaitsevat Lands End Lookout Pointin alapuolella. Sutro Baths rakennettiin vuonna 1896 merivesiuimalaksi. Nykyään uimalasta on vain jäljellä sen rauniot, mutta Lands End Lookout Pointin yhteydessä olevassa putiikissa löytyy paljon valokuvia alkuperäisestä uimalasta ja kirjoja sen värikkäästä historiasta.

Uimalan raunioiden takana sijaitsee legendaarinen Cliff House, jonka alkuperäinen rakennus tuhoutui tulipalossa vuonna 1907. Sen jälkeen rakennus on rakennettu uudestaan muutamaankin kertaan. Tämä uusin versio valmistui vuosituhannen alussa. Cliff Housessa toimii ravintola, josta avautuu upeat näkymät merelle.

Lands End Lookout: San Franciscon paras paikka katsella auringonlaskua

Kalifornian auringonlaskut ovat maailmankuuluja eikä suotta, kauniita auringonlaskuja pääsee ihastelemaan täällä todella usein. San Franciscon paras paikka katsoa auringonlaskua on ehdottomasti Lands End Lookout Point. Jos aikataulu sallii, suosittelen suuntaamaan luontopolulle niin, että ehdit ihastelemaan auringonlaskua reitin päätteeksi! Aiemmin mainitsemani Cliff House on myös loistava paikka illalliselle tai drinkeille retken päätteeksi.

San Francisco tarjoaa muitakin upeita retkeilymaastoja

Lands End luontopolku on vain yksi lukuisista upeista retkeilyreiteistä San Franciscossa. Muita hienoja reittejä löytyy esimerkiksi sillan toiselta puolelta Marine Headlandsin alueelta, kaupungin kuuluisilta Twin Peaks kukkuloilta ja Presidion puistosta.

Vähän kauempana kaupungista sijaitsevat myös maailmankuulut punapuumetsät. Muun muassa Muir Woods on täydellinen päiväretki San Franciscosta. Lue lisää Muir Woods punapuumetsistä täältä!

Oletko käynyt San Franciscossa? Mitkä tunnelmat kaupungista jäi? Mistä nähtävyyksistä pidit eniten?