San Franciscon Upea Arkkitehtuuri – Viktoriaaniset Talot

San Francisco tarjoaa lukemattoman määrän maailmankuuluja nähtävyyksiä. Ensimmäisenä mieleen saattaa tulla tunnetuimmat kohteet kuten Golden Gate silta ja cable cars kaupungin jyrkillä rinteillä, mutta kaupungissa on ehdottomasti paljon muutakin nähtävää.

San Franciscon kauniit rakennukset ja arkkitehtuuri ovat maailmankuuluja ja monet ovat päässeetkin ihastelemaan erityisesti viktoriaanista arkkitehtuuria monista San Franciscossa kuvatuista elokuvista. Viktoriaaninen arkkitehtuuri on läsnä lähes kaupungin jokaisessa korttelissa ja ainakin omasta mielestä nämä prameat ulkosivut ovat kuin suoraan lasten satukirjoista.

Victorian House at Alamo Square Park

Viktoriaanisen arkkitehtuurin historiaa

Viktoriaaninen arkkitehtuuri syntyi alunperin Englannissa Queen Victorian vallan aikana 1837 -1901. San Francisco oli yksi Yhdysvaltain ensimmäisistä kaupungeista missä arkkitehtuuria alettiin harjoittamaan ja siten viktoriaanisella arkkitehtuurilla on vanhat juuret kaupungin historiassa. Arvioiden mukaan San Franciscossa rakennettiin yli 40 000 viktoriaanista rakennusta vuosien 1850 ja 1900 välillä. Vuoden 1906 maanjäristys tuhosi paljon rakennuksia ympäri kaupunkia.

Viktoriaaniset talot San Franciscossa

Viktoriaanista arkkitehtuuria pääsee katselemaan lähes kaikissa San Franciscon kaupunginosissa. On kuitenkin muutamia alueita, missä viktoriaaniset talot dominoivat katukuvaa. Näitä alueita ovat mm. The Haight, Lower Haight, Nob Hill, Pacific Heights ja Mission District.

Kaupunginosat ovat helpoiten saavutettavissa pyörällä. San Franciscossa on todella paljon kaupunkipyöriä ja etenkin sähköpyörät ovat tosi käteviä kaupunkikierrokseen kaupungin jyrkkien mäkien vuoksi.

Prameita yksityiskohtia

Viktoriaanisessa arkkitehtuurissa ei koukeroita säästellä. Talojen julkisivut on koristeltu pylväillä, kaiverruksilla ja kirkkailla maaleilla. Talojen julkisivut saattavat muistuttaa kutakuinkin kermakakkuja, mutta on myös todella huvittavaa, että talojen muut seinät ovat usein todella pelkistettyä lautaseinää.

Painted Ladies

Painted Ladies aka “Seven Sisters” ovat epäilemättä kaupungin kuuluisimmat viktoriaaniset talot ja yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä. Alamo Square puisto tarjoaa muutenkin hienot näköalat kaupunkiin ja houkuttelee siten paljon ihmisiä ulkoilemaan ja picnicille erityisesti aurinkoisina päivinä.

The Painted Ladies

Suosittelen kävelemään puiston toiselle puolelle Scott Streetille, missä komeilee lisää viktoriaanisia rakennuksia. Tämä puoli puistosta on usein paljon hiljaisempi, mutta tarjoaa silti upeita näkymiä ja vieri vieressä olevia viktoriaanisia taloja. Fulton Streetin ja Scott Streetin kulmassa sijaitsee myös alla olevassa kuvassa näkyvä vuonna 1889 rakennettu William Westerfeld House.

William Westerfeld House

Arkkitehtuuria San Franciscossa

San Franciscossa pääsee ihastelemaan myös paljon muitakin arkkitehtuuri tyylejä. Viktoriaanisen tyylin lisäksi kaupungissa näkee runsaasti Gothic, Edwardian, Art Deco ja Italianate arkkitehtuuria.

San Franciscossa kannattaa myös tutustua tietysti kaupungin kuuluisimpiin rakennuksiin joita ovat mm. Transamerica Pyramid, Palace of Fine Arts Theater, San Franciscon kaupungintalo ja Columbus Tower. Nämä nähtävyydet tarjoavat myös arkkitehtuuria laidasta laitaan.

Architecture in San Francisco

Oletko käynyt San Franciscossa? Mitä ajatuksia kaupungin arkkitehtuuri ja kaupunkikuva herätti?

14 Replies to “San Franciscon Upea Arkkitehtuuri – Viktoriaaniset Talot”

 1. Nuo Seven Sisters talot kävimme katsomassa viimeksi kaupungissa käydessämme (olemme käyneet siellä kahdesti, käyntien välillä yli 30 vuotta). Noiden talojen kohdalla kävi kyllä hiukan mielessä samaan tapaan kuin joistain jutuista Lontoon Notting Hillistä, että ehkei asukkaille ihan kivaa olla turistinähtävyys, mutta kävimme nyt kuitenkin tuolla, mekin.

  Like

  1. Wow, te olette varmaan sitten päässyt myös todistamaan kaupungissa tapahtuneita muutoksia 30 vuoden aikana! Oon miettinyt Painted Ladies rivistön kannalta ihan samaa – niiden edustalla kuitenkin pyörii yleensä satoja turisteja päivittäin.

   Like

 2. Joo, noita viktoriaanisia taloja on tullut ihasteltua San Franciscossa. San Franciscossa on tietysti paljon muutakin nähtävää, mutta hieman pidän yllättävänä että tuota arkkitehtuuria ei yleensä matkavinkeissä tuoda esiin. Tavattoman upeita!

  Like

  1. Samaa mieltä! Arkkitehtuuri jää usein muiden maailmankuulujen nähtävyyksien varjoon vaikka viktoriaaninen tyyli dominoikin katukuvaa lähes kaikkialla kaupungissa.

   Like

 3. Kauniita ovat nuo rakennukset kyllä ja molemmilla kerroilla San Franciscossa käydessäni olen kyllä käynyt Alamo Squaren alueella. Vielä saisi varmasti enemmän rakennuksista irti jos yhtään ymmärtäisi arkkitehtuurista, mutta täytyy häpeäkseni tunnustaa etten kyllä tiedä yhtään mitään, heh. Mutta ei se estä ihastelemasta kauniita rakennuksia.

  Like

  1. Pakko myöntää, että todella vähän tiedän itsekkään, mutta San Franciscossa ollessa on tullut vihdoin luettua aiheesta lisää 🙂

   Like

 4. Eih, olin unohtanut kokonaan tämän San Franciscon “symppispuolen” ja nyt tuli hirveä kaipuu Kaliforniaan! Muutenkin ihana, persoonallinen ja monipuolinen kaupunki, ja erilaisten rakennusten rakastaja fanittaa näitäkin.

  Like

 5. Noi on niin parhautta ja kauneutta Friscossa! Olen pari kertaa käynyt Friscossa ja itselle tuon ajan arkkitehtuuri on suurta silmäkarkkia! Voi vaan unelmoida, että vielä rakentaessa keskityttäisiin yksityiskohtiin.
  Tuo pääkuva on kerrassaan hurmaava!

  Like

  1. Kiitos Sanna 🙂 Niinpä, mietin usein että miksi tänä päivänä ei enää rakenneta samanlaisia taloja. San Franciscossa on kyllä myös hyviä esimerkkejä uusista taloista, missä kaupungin arkkitehtuuri on otettu huomioon ja talot muistuttavat malliltaan Viktoriaanista tyyliä – tietty monet koukerot puuttuvat 😀

   Like

 6. Olen aikanani kierrellyt tuolla ja ihastunut noihin talohin aivan täysin. Silloin oli aika sateinen ja sumuinen ilma, mutta silti talojen pastellisävyt hehkui nätisti. Eikös nämä ole niitä taloja, joiden edessä ihmiset ovat hieman liikaakin kuvattaneet itseään 😀

  Like

  1. Moi Anna! Varmasti on – ainakin Painted Ladies vetää valokuvaajia hyvin puoleensa 😀 Harmi, että sää ei suosinut, tuo sumu ja sade on täällä kyllä melko arkipäivää, vaikka tänä keväänä onkin ollut poikkeuksellisen kuivaa.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s