San Franciscon Upea Arkkitehtuuri – Viktoriaaniset Talot

San Francisco tarjoaa lukemattoman määrän maailmankuuluja nähtävyyksiä. Ensimmäisenä mieleen saattaa tulla tunnetuimmat kohteet kuten Golden Gate silta ja cable cars kaupungin jyrkillä rinteillä, mutta kaupungissa on ehdottomasti paljon muutakin nähtävää.

San Franciscon kauniit rakennukset ja arkkitehtuuri ovat maailmankuuluja ja monet ovat päässeetkin ihastelemaan erityisesti viktoriaanista arkkitehtuuria monista San Franciscossa kuvatuista elokuvista. Viktoriaaninen arkkitehtuuri on läsnä lähes kaupungin jokaisessa korttelissa ja ainakin omasta mielestä nämä prameat ulkosivut ovat kuin suoraan lasten satukirjoista.

Victorian House at Alamo Square Park

Viktoriaanisen arkkitehtuurin historiaa

Viktoriaaninen arkkitehtuuri syntyi alunperin Englannissa Queen Victorian vallan aikana 1837 -1901. San Francisco oli yksi Yhdysvaltain ensimmäisistä kaupungeista missä arkkitehtuuria alettiin harjoittamaan ja siten viktoriaanisella arkkitehtuurilla on vanhat juuret kaupungin historiassa. Arvioiden mukaan San Franciscossa rakennettiin yli 40 000 viktoriaanista rakennusta vuosien 1850 ja 1900 välillä. Vuoden 1906 maanjäristys tuhosi paljon rakennuksia ympäri kaupunkia.

Viktoriaaniset talot San Franciscossa

Viktoriaanista arkkitehtuuria pääsee katselemaan lähes kaikissa San Franciscon kaupunginosissa. On kuitenkin muutamia alueita, missä viktoriaaniset talot dominoivat katukuvaa. Näitä alueita ovat mm. The Haight, Lower Haight, Nob Hill, Pacific Heights ja Mission District.

Kaupunginosat ovat helpoiten saavutettavissa pyörällä. San Franciscossa on todella paljon kaupunkipyöriä ja etenkin sähköpyörät ovat tosi käteviä kaupunkikierrokseen kaupungin jyrkkien mäkien vuoksi.

Prameita yksityiskohtia

Viktoriaanisessa arkkitehtuurissa ei koukeroita säästellä. Talojen julkisivut on koristeltu pylväillä, kaiverruksilla ja kirkkailla maaleilla. Talojen julkisivut saattavat muistuttaa kutakuinkin kermakakkuja, mutta on myös todella huvittavaa, että talojen muut seinät ovat usein todella pelkistettyä lautaseinää.

Painted Ladies

Painted Ladies aka “Seven Sisters” ovat epäilemättä kaupungin kuuluisimmat viktoriaaniset talot ja yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä. Alamo Square puisto tarjoaa muutenkin hienot näköalat kaupunkiin ja houkuttelee siten paljon ihmisiä ulkoilemaan ja picnicille erityisesti aurinkoisina päivinä.

The Painted Ladies

Suosittelen kävelemään puiston toiselle puolelle Scott Streetille, missä komeilee lisää viktoriaanisia rakennuksia. Tämä puoli puistosta on usein paljon hiljaisempi, mutta tarjoaa silti upeita näkymiä ja vieri vieressä olevia viktoriaanisia taloja. Fulton Streetin ja Scott Streetin kulmassa sijaitsee myös alla olevassa kuvassa näkyvä vuonna 1889 rakennettu William Westerfeld House.

William Westerfeld House

Arkkitehtuuria San Franciscossa

San Franciscossa pääsee ihastelemaan myös paljon muitakin arkkitehtuuri tyylejä. Viktoriaanisen tyylin lisäksi kaupungissa näkee runsaasti Gothic, Edwardian, Art Deco ja Italianate arkkitehtuuria.

San Franciscossa kannattaa myös tutustua tietysti kaupungin kuuluisimpiin rakennuksiin joita ovat mm. Transamerica Pyramid, Palace of Fine Arts Theater, San Franciscon kaupungintalo ja Columbus Tower. Nämä nähtävyydet tarjoavat myös arkkitehtuuria laidasta laitaan.

Architecture in San Francisco

Oletko käynyt San Franciscossa? Mitä ajatuksia kaupungin arkkitehtuuri ja kaupunkikuva herätti?