San Franciscon sateenkaarikaupunginosa Castro (ja sen yllättävä suomalaisyhteys)

San Franciscon keskellä sijaitsee maailmankuulu sateenkaarikaupunginosa Castro. Lipputangoissa ja lyhtypylväissä liehuvat sateenkaariliput toivottavat vierailijat tervetulleeksi maailmankuuluun seksuaalivähemmistöjen Castroon.

Sateenkaariliput Castron katupylväissä

Castron suomalainen yhteisö

Castron kaupunginosalla on pitkä ja värikäs historia. Monelle suomalaiselle saattaa tulla yllätyksenä, että alue tunnettiin aikoinaan nimellä Finntown.

Kalajoelta alunperin lähtöisin ollut Matti Finnilä saapui siirtolaisena Los Angelesiin, mutta siirtyi myöhemmin San Franciscoon rakennustöihin vuoden 1906 maanjäristyksen jälkeen. Matti ja hänen vaimonsa Sandra Finnilä asettuivat monien suomalaisten tavoin Castron kaupunginosaan ja vuonna 1932 he perustivat legendaarisen Finnilän saunan Market Streetin kupeeseen, missä se toimi aina vuoteen 1985 asti.

Finnilöiden kädenjälki näkyy myös muualla San Franciscossa. Pariskunnan poika Alfred Finnilä osallistui San Franciscon ikonisen Golden Gate sillan rakennustöihin vuosina 1932-1937 ja suunnitteli mm. sillan kupeessa olevan art deco -tyylisen Bridge Round House ravintolan.

Castron kaupunginosaan 1960-luvun raitiovaunulla

Castro District on yksi San Franciscon mielenkiintoisimmista kaupunginosista ja lisäksi erinomaisten kulkuyhteyksien päässä. Hyppää ikoniseen raitiovaunua muistuttavaan streetcariin ja suuntaa päiväksi Castroon. Jos haluat säästää aikaa, Castroon pääsee myös maanalaisella Muni metrolla.

Castron nähtävyydet

Paras tapa tutustua kaupunginosaan on kävellä pääkatua (Castro Street) pitkin alas Market Streetin suunnasta. Kadun varrelta löytyy muun muassa Rainbow Honor Wall, missä katukivetykseen upotetuista plakaateista voi lukea lukuisista henkilöistä, jotka ovat vuosien varrella taistelleet seksuaalivähemmistöjen oikeuksista.

Castro District San Francisco
Pankkiautomaatit sateenkaaren väreissä
Castrossa myös pankkiautomaatit ovat saaneet sateenkaaren värit
Suojatie sateenkaaren väreissä
Sateenkaaren väreihin sommistautunut suojatie
Sateenkaarikakku Castro Fountain leipomossa

Castrossa lähes kaikki on kirjailtu sateenkaaren väreihin. Tätä kakkua pääsee maistamaan Castro Fountain leipomossa Castron pääkadulla.

Alueella on myös lukuisia vintage-liikkeitä, todellisia shoppailijan paratiiseja, mistä voi tehdä hyviä löytöjä naamiaisasuista rihkamaan.

Iltahämärän tullen Castron kadut heräävät eloon ja ihmiset kokoontuvat sen lukuisiin baareihin after workeille. Muun muassa The Mint -karaoke baarin tunnelma on vailla vertaa.

Kesäkuu on Castrossa erityisen vilkasta aikaa, sillä silloin koko kaupunki juhlii kuukauden kestävää Pride Month – juhlaa. Lisäksi tuhannet vierailijat ympäri maailmaa kokoontuvat kesäkuussa San Franciscoon juhlimaan yhtä maailman suurinta Pride paraatia. Tutustu vuoden 2019 Pride tunnelmaan täältä.

Pride at Castro District

Castron kuuluisa teatteri

Castro Theater on alueen tunnetuin maamerkki. Vuonna 1922 rakennettu teatterin suunnitteli arkkitehti Timothy L Pflueger jonka kädenjälki näkyy myös monissa muissa Kalifornian teattereissa kuten Oaklandin Paramount teatterissa

Teatterin jättimäistä Castro- kylttiä on vaikea olla huomaamatta ja siitä onkin syntynyt symboli koko Castron alueelle. Teatterin julkisivua koristavat upeat kaareutuvat korkeat ikkunat ja kaiverrukset. Teatterin sisätilat ovat myös näkemisen arvoiset – kauniit yksityiskohdat koristavat teatteria lattiasta kattoon.

Castro Theater

Tutustu myös näihin Castron naapurialueisiin

The Pride House

Castron lähettyviltä löytyy paljon muitakin mielenkiintoisia alueita. Castron itäpuolelta alkava Mission District on tunnettu sen latinokulttuurista, katutaiteesta, villistä yöelämästä ja lukuisista ravintoloista. Lue lisää Mission Districtistä täältä.

Dolores Heights

Castron eteläpuolella sijaitsee pikkukaupungin tunnelman omaava Noe Valley. Näiden kahden kaupunginosan väliin sijoittuva Dolores Heights vaatii pientä kipuamista, mutta näkymät kukkulan päältä ovat sen arvoiset.

Katumaalauksia Castron kaupunginosassa

Ajatuksia Castrosta

Castro on ylivoimaisesti yksi San Franciscon mielenkiintoisimmista kaupunginosista. Täällä kaupungin todellinen luonne ja historia pääsevät esiin parhaimmalla tavalla.

Oletko vieraillut Castron kaupunginosassa? Mitä ajatuksia paikka sinussa herätti?

6 Replies to “San Franciscon sateenkaarikaupunginosa Castro (ja sen yllättävä suomalaisyhteys)”

 1. Ihan kuin olisin lukenut jostain hiljattain, että myös New Yorkissa on ollut aikoinaan Finntown.
  Ihania sateenkaaria kaikkialla 🙂 Täällä olisi varmaan hienoa olla Priden aikaan.

  Like

 2. Olen pyörinyt nuilla kulmilla joskus, mutta en ainakaan törmännyt silloin mihinkään sateenkaarilippuihin. Sitä paitsi, olen sitä mieltä, että kaikki on parempaa Etelä-Kaliforniassa, joten olen ollut homobaarissa West Hollywoodissa ja sitten palloillut Palm Springsissä. San Franciscosta olen kuullut, että se on pahasti gentrifikoitunut. Amerikkalaisissa on se, että ne ovat hyviä maalaamaan sateenkaarilippuja, mutta homma jotenkin on pysähtynyt siihen, meinaa yhtä paljon kuin USA:n lippu biksuissa tarkoittaisi kantajan olevan jotenkin amerikanisännänmaallinen.
  San Franciscosta on elokuva American Vagabond, missä nuoret homot jossain keskilännen tai Kalliovuorten osavaltioissa saavat kotoaan kenkää ja sitten vaeltavat San Franciscoon, koska luulevat onnen koittavan siellä ja joutuvat kokemaan työttömyyden ja asunnottomuuden ja joskus sitten jopa vankilatuomion. Olen käännellyt kiviä löytääkseni tietoa siitä, kuinka paljon homoja ja lesboja tapetaan maailmassa ja turhaan, mutta transihmisistä on tilasto, eikä se ole kivaa katseltavaa USAn osalta. Minä olen sitten ajatellut, että siitä voisi yleistää suhtautumisen myös seksuaalivähemmistöjä kohtaan, mutta ei voi. Ilmeisimmin USA:ssa suhtautuminen seksuaalivähemmistöjä kohtaan on kuitenkin myönteisempi.

  Like

 3. Onpa viehättävän näköistä ja ihanaa, että sateenkaariväritys tuodaan monella tavalla esiin. Meillä on San Francisco vielä käymättä, mutta se on ehdottomasti toivelistalla kun sinne suunnalle matkustaminen alkaa taas olla mahdollista.

  Like

 4. Enpä kyllä ollut tietoinen tuosta Finntown menneisyydestä. Eikä ole tullut käytyä Castrossa, mutta Dolores Heights ja Mission District ovat tuttuja. Varsin rosoinen (positiivista), mutta varsinkin illalla myös turvaton fiilis noista jäi.

  Like

 5. Harmittaa kyllä, ettemme aikanaan tajunneet tutkia Castroa tarkemmin kuin julkisen kulkuvälineen ikkunasta molempiin suuntiin. Toki siinäkin jo sai käsityksen kaupunginosan värikkyydestä ja teemasta, mutta kyllä olisi selkeästi vaatinut omistetun visiitin. En tiennyt minäkään Finntownin menneisyydestä!

  Like

 6. Castro on yksi omistakin lempialueista San Franciscossa! 🙂 Se on todella kaunis ja mielenkiintoinen. Haluan ehdottomasti päästä sinne vielä takaisin tutkimaan paikkaa lisää, kuten myös muuta kaupunkia. Esimerkiksi Mission on vielä kokonaan näkemättä ja se harmittaa kovasti. Itsekin San Franciscosta ja Castrosta blogiin olen kirjoitellut, mutta toiveena olisi päästä päivittämään juttuja vielä paremmaksi uuden reissun muodossa. Tämä postauksesi meni myös tallennukseen, sillä tässä tuli uusia kivoja juttuja ja kuvatkin on niin kauniin värikkäitä! 🙂 Ihana saada fiilistellä Castroa tämän myötä hieman!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s